Selasa, 7 Februari 2017

Emas Hitam atau Vermicompost | Baja Organik kelas satu

Tiada ulasan:
 


Emas hitam atau vermicompost adalah baja organik kelas satu. 


vermicast, vermicompost, vermikompos, baja, casting, organic, decompose,


Tahi cacing, kasting, emas hitam, vermikultur atau humus adalah nama lain kepada baja organik vermicompost. Baja vermicompost kini semakin popular di seluruh dunia. Kesedaran manusia dengan bertanam secara organik semakin luas. Baja kimia dan racun perosak boleh membawa mudarat kepada diri kita dan juga alam sekitar. african nightcrawler, vermicompost, black gold, meestring, eudrilus eugeniae, vermikompos, organic, organic, worm compost, red wiggler
African Nightcrawler


Kenapa ia dinamakan vermicompost?


"verme" bermaksud cacing dan kompos bermaksud pereputan bahan organik. Jadi vermikompos boleh diterangkan sebagai tindakan cacing kompos memakan sisa organik yang kaya dengan nutrien lalu dikumuhkan atau diberakkan, dipanggil kasting. kasting atau baja tahi cacing kaya dengan nutrien dan bakteria baik (effective microorganism).

Adakah cacing tanah berbeza dengan cacing kompos? Jawapanya YA. Akan saya ulas lanjut di tulisan yang lain.

Cacing apa yang saya ternak?


Saya ternak cacing African Nightcrawler atau Eudrilus eugeniae atau nama manjanya ialah cacing afreka.

selain cacing afreka, ada beberapa lagi jenis yang boleh diternak, antaranya:

                         - Red wiggler (cacing kebangaan USA)
                         - Lumbricus testaris
                         - Perionyx excavatus (cacing kompos tropika)
                         - dan banyak lagi (akan diberi ruang pada tulisan seterusnya)


Apakah kelebihan vermicompost sebagai baja kelas satu?


1. Organik - tiada unsur kimia berbahaya dalam baja vermicompost

2. Effective microorganism atau mikroorganisma baik - mikroorganisma baik membantu menyuburkan akar dan melindungi biji benih dari mikroorganisma jahat yang bertindak sebagai parasit yang merosakkan akar.

3. Pokok menjadi lebih sihat dan subur - vermicompost kaya dengan nutrient. Vermicompost bukan saja menjaga akar tetapi juga memulihkan tanah. Tanah akan menjadi kaya dengan nutrient dan mikroorganism baik akan menjadi rumah yang terbaik untuk pokok berbanding baja kimia, hasil pokok memang akan meningkat tetapi kesihatan pokok belum terjamin. Lambat laun, tanah akan rosak kerana ammonia dan kandungan garam dalam tanah semakin meningkat dan ini  akan menyebabkan mikroorganisma baik akan mati. 

4. Membantu tanah untuk menyimpan air - baja vermicompost jika digaul dengan tanah, tanah akan dapat menampung atau menyimpan air lebih baik berbainding tanah yang tiada vermicompost. 

5. Selamat dari parasit  - antara cerita yang selalu dikaitkan dengan pertanian organik ialah penyakit dari baja organik. seperti yang kita tahu, perumah parasit salah satunya ialah najis haiwan tetapi tidak semestinya memudaratkan jika kendalikan dengan betul. salah satunya ialah dengan vermicompost. najis haiwan seperti lembu, kuda, kambing atau arnab boleh kita gunakan sebagai bedding untuk ternakan cacing. dengan melalui proses vermikultur baja yang dihasilkan adalah selamat dan terbaik

6. Slow release Nutrient -  baja kimia adalah seperti bom baja. booom! memang memberikan kandungan NPK yang tidak tertanding. Tetapi apa bila disiram atau waktu hujan nutrient akan dibawa oleh aliran air. jadi kita perlu menabur baja semula, berulang kali sehingga tanah rosak dan juga baja yang mengalir tadi akan dibawa ke sungai ini juga akan menjejaskan ekosistem sungai, membuatkan air tercemar. vermicompost pula mempunyai kelebihan iaitu nutrient dilepaskan perlahan - lahan.  vermicompost yang yang tidak mudah untuk ikut mengalir bersama air.


Memang tidak dinafikan mengapa emas hitam atau vermicompost adalah baja organik kelas satu. kelebihan baja organik bukan pada nutrient semata - mata tetapi baja organik adalah lebih kepada pemulihan tanah. Jika tanah dapat dipulihkan, generasi masa hadapan akan merasai kemanisan bertani dan berkebun. Tanpa makanan kita akan mati dan makanan tumbuh dari tanah yang sihat. 


Terima kasih kerana bersama saya. Jika ada cadangan atau pembetulan. Boleh komen. Amat di alu - alukan. Assalamualaikum. sahabat tani sekalian. 


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cakapbisa. Dikuasakan oleh Blogger.