Khamis, 9 Februari 2017

Cacing African Nightcrawler | Cacing terbaik untuk vermicompost

4 ulasan:
 Kenapa saya memilih cacing African Nightcrawler sebagai cacing terbaik untuk Vermicompost?


vermicompost fertilizer, organic, african nightcrawler, worm cast, cacing kompos, tahi cacing, ternakan cacingTujuh bulan lalu, sewaktu menunggu isteri habis kerja. Aku bertapa di perpustakaan Suria Sabah untuk mencari ilham. Sejurus masuk ke perpustakaan, tanganku terus hinggap ke majalah umpan, menelaah dan cuba mendapatkan ilham dari sifoo dan masta pemancing Malaysia. Masa masih panjang tetapi majalah sudah habis aku  baca, jadi aku bercadang untuk melihat buku – buku pertanian. Untuk pengetahuan sahabat sekalian, minat ku terhadap pertanian pada masa itu masih belum tumbuh. Sedang aku membelek – belek memilih buku apa yang hendak dibaca, aku tertarik dengan  buku bonsai dan buku menternak cacing dan disinilah benih minat ku dengan cacing kompos terbit.


Selesai membaca, aku terus cari cacing dilaman sesawang Mudah.my dan aku terjumpa penternak cacing yang menjual African Nightcrawler. Aku terus menghubungi peternak tersebut dan membeli 100g/RM30.00. Aku tidak mampu untuk membeli dalam kuantiti yang banyak kerana bagi ku sekilo cacing itu sangat mahal, sekilo RM250, wow!

cacing african nightcrawler, cacing kompos, vermicompost, vermikompos, worm cast, worm bedding, worm poop, organic, compost, vermicompost, agriculture
Cacing African Nightcrawler


Aku memilih cacing african nightcrawler kerana aku tiada pilihan kerana cacing jenis itu sahaja yang dijual di Sabah pada masa itu. Walaupun begitu, cacing African Nightcrawler adalah cacing kompos terbaik,  terbaik dan memang kaw-kaw terbaik. Ini berdasarkan pengalaman aku menternak mereka dan sepanjang aku membuat pembacaan untuk memahami cara hidup cacing khususnya cacing African Nightcrawler.

Pengalaman: Kenapa cacing african nightcrawler terbaik untuk vermicompost?


-    Cacing african nightcrawler terbaik untuk vermicompost kerana cacing African Nightcrawler tahan tukul & tahan banting, mereka boleh hidup dalam bedding yang mempunyai tahap kelembaban yang melebihi 90% dan bedding yang aku rasa agak kering (rasa ikut hati) 

-       Kadar pembiakan yang tinggi

-      Cacing african nightcrawler  makan dengan banyak untuk menghasilkan tenaga. Tidak hairanlah cacing african nightcrawler adalah cacing nombor satu di kalangan cacing kompos. 

-        Tahan dengan “sourcrop”, bacaan pH rendah atau bedding berasid

- Saiznya yang besar dan lebih panjang berbanding cacing kompos yang lain. Selain baja, cacing african nightcrawler juga sesuai dijadikan umpan.

Pembacaan: Kenapa cacing african nightcrawler terbaik untuk vermicompost?


worm cocoon, cacing kakun, african nightcrawler cocoon, telur cacing, worm egg, organic, vermicompost, worm poop
-  Kajian menunjukkan cacing african Nightcrawler adalah cacing kompos yang paling produktif

- Cacing yang cepat matang

- Jangka hayat yang agak panjang bagi seekor cacing iaitu 1-3 tahun
- 2.7 – 5 anak per kakun/cocoon bermaksud purata anak cacing yang banyak untuk satu kakun

- Cocoon/kakun menetas dalam masa dua (2) minggu

- Pemakan yang rakus, hasil baja cepat dihasilkan.

- Sesuai dijadikan umpan memancing
Akhir kata, walaupun aku terpaksa untuk memilih Cacing African Nightcrawler sebagai cacing ternakan ku, aku tidak menyesal malah begitu bersyukur  kerana mereka adalah cacing terbaik untuk menghasilkan baja dan aku selesa dengan dorang. 

Jika ada lagi kelebihan yang tidak senaraikan, jangan segan - segan komen. Terima kasih membaca sahabat tani sekalian. Berjumpa dipos seterusnya. 


4 ulasan:

Kintung berkata...

Salam tuan.

Tuan ada menjual african night crawller?
Jika tuan ada menjual, saya berminat mahu membelinya. Ni no hp saya 0163338072.
Terima kasih

Mr Nonoi berkata...

Hello selamat petang. Encik masih memelihara cacing vermicompost? Kalau encik ada menjual, sy brminat membelinya.

Tan Chee Yeang berkata...

Saya mahu beli facing? Sila hubungi saya jika tuan ada jual...Tel 0124919333

Tanpa Nama berkata...

Di mana boleh dapt cacing african nightcrawler rm250/kg tu? Saya bermiant mau beli
Boleh hubungi sy 0108661688

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cakapbisa. Dikuasakan oleh Blogger.