Sabtu, 17 November 2012

Petua: Ulser Mulut versi hana

2 ulasan:
 


Ulcer mulut aka kawan hana panggil mata ikan aka adik hana panggil sakit mulut. Dah ada post pasal benda ni kan haritu. So, semua dah tahu kan sebab-sebab dan cara atasi dia kan? Lebih kurang sama je post yang ini.

Bagi orang yang normal-normal macam kita-kita ini, biasanya ulcer ini jadi sebab tergigit, terluka, cuaca panas dan sebab banyak sangat makan pedas dan jeruk. Oleh itu selagi boleh elak, kita elak.

Ye, betul, cara terpantas nak hilangkan mouth ulcer ini tak kira la pada bibir, gusi, atau lidah, caranya ialah dengan kumur dengan air garam. Sebab garam kan alkali. Tapi sakitnya saat itu, teramatlah. Sampai keluar air mata kawan hana cakap.

Hana tak pernah try sebab hana penakot. So, hana guna cara yang lebih sopan dan kurang kamikaze. Tak sakit pon, tapi kena rajin.

Bahan-bahan yang diperlukan:






Cara-cara:

  1. Kumur colgate plax selama yang mampu. (jangan kumur dengan air lepas tu)
  2. Guna cotton bud tu, sapu bonjela ke tempat ulcer tu. (tahan sikit sakit)
  3. Ulang setiap 2jam!!
Kali pertama je sakit sikit, bila dan ulang yang lepas dua jam tu rasa biasa jek. InsyaAllah cepat sembuh. Hana pernah try time taste bud tercabut. Haha!

Tips:
  1. Minum banyak air.
  2. Elak makanan berasid (masam, pedas), makanan panas.
  3. Makan jangan gelojoh <--- penyumbang terbesar ni.
  4. Tidur awal.
  5. Makan banyak buah.
  6. Amalkan rajin kumur colgate plax tu after this.
  7. Doa banyak-banyak.
Good Luck!



2 ulasan:

hananhadila berkata...

ngerinye gambaa tuu ! nice sharing ;)

hana berkata...

hanan: ada yang lagi worst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cakapbisa. Dikuasakan oleh Blogger.