Sabtu, 27 Oktober 2012

TIPS MENGGUNAKAN GARAM

2 ulasan:
 
Dan seterusnya adalah garam pelbagai fungsi. Saya ambil dari blog http://sazahaiza-resepi.blogspot.com/



MENJERANG AIR
-Sedikit garam yang dicampurkan ke dalam air yang dijerang boleh meningkatkan suhunya, sekali gus mengurangkan masa memasak.


MENGUPAS TELUR
-Telur yang direbus dalam air garam memudahkan proses mengupas kulitnya.


MENGUJI KESEGARAN TELUR
-Masukkan telur ke dalam air yang campur dengan sudu teh garam. Telur yang segar akan tenggelam, manakala telur yang lama akan terapung.


MEMBERSIH SAYUR BAYAM
-Jika sayur bayam dibasuh dengan garam, ia tidak perlu dibalas.


MENYIMPAN SUSU SEGAR
-Susu segar dapat bertahan lama dengan secubit garam yang dimasukkan ke dalamnya.


MEMBERSIHKAN KOTORAN PADA CAWAN-Dengan menggosokkan garam, kotoran kopi atau teh yang degil dapat ditinggalkan.


MERANGUPKAN SALAD
-Salad yang digaramkan sejurus sebelum dihidangkan mempunyai rasa yang rangup.


MENGHILANGKAN BAU BAWANG PADA TANGAN
-Gosokkan tangan dengan garam yang dicampurkan dengan cuka bagi menghilangkan bau bawang pada tangan.


MENCEGAH WARNA BUAH BERUBAH
-Buah epal, pir dan kentang yang dimasukkan ke dalam air yang sejuk dan mengandungi sedikit garam dapat mengembalikan warna asal buah selepas dikupas.


MENGATASI MASALAH SUP MASIN
-Jika sup yang dimasak terlebih garam, masukkan kentang ke dalamnya untuk menyerap rasa masin tersebut.

2 ulasan:

Maisarah berkata...

oooo..baru tahu..good info

meesrting berkata...

hehehe.. aku pn baru tau.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cakapbisa. Dikuasakan oleh Blogger.