Wednesday, April 10, 2013

Tuhan Harun Tidak Mampu Bayar Jaminan

No comments:
 

tuhan harunKUANTAN – Seorang lelaki yang menggelarkan dirinya ‘Tuhan Harun’ yang diberkas Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) dalam satu serbuan di Lorong Pandan Damai, dekat sini, 11 April lalu kerana disyaki mengetuai sebuah kumpulan ajaran sesat dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuantan semalam atas tuduhan menipu seorang kontraktor.

Tertuduh, Harun Mat Saat, 46 yang juga seorang penggubah lagu dari Shah Alam, bagaimana pun mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan yang dikemukakan Pegawai pendakwa, Asisten Superintendan T Murugesu di hadapan Majistret Jeeseca Daimis.

Berdasarkan kertas pertuduhan, tertuduh didakwa memperdaya seorang kontraktor perladangan berusia 56 tahun sehingga mendorong lelaki itu menyerahkan RM200,000 untuk membeli  saham dalam Islamic Business Central di Sungai Buloh, Selangor.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam didakwa melakukan kesalahan itu di rumah mangsa di Lorong Kubang Buaya 48 di sini kira-kira jam 3 petang, 18 Oktober 2008.

Tertuduh yang mendakwa sudah berkeluarga dan mempunyai tujuh anak dihadapkan ke mahkamah itu semalam atas tuduhan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan, ‘tuhan’ bagi pengikut ajaran sesat terbabit berdepan hukuman penjara tidak kurang setahun dan tidak lebih 10 tahun serta sebatan dan boleh dikenakan denda.

Tertuduh yang bersendirian tanpa ahli keluarga dan pengikutnya ditawarkan jaminan RM8,000 bagaimana pun dia segera mencelah memaklumkan tidak mampu untuk menjelaskan jaminan tersebut.

“Saya tiada duit untuk membayarnya dan merayu agar  jumlah itu dikurangkan memandangkan saya mempunyai keluarga yang perlu ditanggung.
-sinar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cakapbisa. Powered by Blogger.